简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañol
DEN HAAG
Verken en ontdek de stad op de fiets
DEN HAAG
Den Haag (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) of 's-Gravenhage (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland, en met 519.988 inwoners (1 januari 2016)`{`2`}` de op twee na grootste gemeente van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam. De gemeente behoort tot het Stadsgewest Haaglanden en deze agglomeratie telt 1.088.508 inwoners.`{`3`}` Samen met Stadsregio Rotterdam vormt Stadsgewest Haaglanden de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de 177e geürbaniseerde agglomeratie in de wereld.`{`4`}` Deze regio maakt op zijn beurt weer deel uit van de Randstad.

Den Haag is de enige grote Nederlandse stad aan zee en heeft een kustlijn van elf kilometer. De stad beschikt over twee badplaatsen: Scheveningen en Kijkduin. Daarnaast ligt een breed zandstrand met een duinenrij, een omvangrijk natuurgebied. Scheveningen - vroeger een zelfstandig vissersdorp - heeft een regionale haven. Door de ligging aan de Noordzee is Den Haag sinds de 19e eeuw een internationaal toeristenoord.

De Nederlandse regering en het parlement zijn in de stad gevestigd, en het is de residentie van het koninklijk huis.`{`5`}` Al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, het vervult wel degelijk die rol. Zo staan bijna alle ambassades en ministeries in Den Haag. Daarnaast is de stad standplaats van vele nationale en internationale rechtscolleges, waaronder het Internationaal Gerechtshof, en het Internationaal Strafhof.